Maak een quiz

Je eigen spelshow

Hoeveel weet iemand anders over jouw favoriete onderwerp? Test het met je zelfgemaakte quiz! Ga naar het beginproject.  Je ziet daar een spel zoals in het plaatje hieronder. Het plaatje is een paar jaar geleden gemaakt, toen Scratch er nog anders uit zag. Gelukkig is de rest van Scratch hetzelfde gebleven:

week3-image1

 

Het rad van fortuin

Voor de spelshow gaan we een ‘rad van fortuin’ laten ronddraaien. Iedere kleur betekent iets anders: bijvoorbeeld rood betekent dat je je punten kwijtraakt en roze betekent juist dubbele punten.

Maar eerst moet ons rad nog draaien natuurlijk!

Draaien doe je met week3-image2. Dat is een blauw blok, dus dat vind je bij week3-image3. Je kunt ook  week3-image4gebruiken als je dat mooier vindt. Dan draai je de andere kant op, maar dat had je vast geraden 🙂

Plak maar eens een week3-image2 blok onder een week3-image5. Zo:

week3-image6

Vraag: Wat doet dat?

Draaien maar!

Het rad draait al leuk, maar… Nu moet je heel vaak op de spatiebalk duwen. Dat klinkt als veel moeite, en je weet: daar houden programmeurs niet van!

Heb jij een idee welk blok ons zou kunnen helpen?

Opdracht: Probeer dat blok het maar eens uit dan!

Ik word duizelig!

week3-image7
Ik denk dat je zoiets geprobeerd hebt. Dat draait lekker rond, maar…. er komt geen eind aan! We willen dat het rad steeds langzamer gaat draaien, dus we gaan de week3-image8 in een variabele stoppen en steeds lager maken.

Weet je nog van les 1 hoe je een variabele maakt?
Opdracht: Kun jij een variabele voor mij maken?  We noemen ‘m snelheid.

Weet je het niet meer? Geen probleem!

Het gaat zo: Ga naar week3-image9 en klik op week3-image10.